Cinca

Néha gondolkodom. Tedd te is azt! És ha lehet, kerüljük a személyeskedő kommenteket: unalmasak, feleslegesek, zavaróak.

2010.02.22. 21:20 bonebear

Mi fontos? A számháború

Parlament, 2010. február 15. délután
Erős felütéssel indult az idei első ülésnap két fajsúlyos napirend előtti felszólalással. Mielőtt megnéznénk a tartalmukat itt és itt, muszáj nyomatékosítani, hogy ezek a felszólalások több hetes parlamenti szünet után, az időközben beindult kampány keretében hangzottak el kiemelt helyen, előre tudhatóan kiemelt sajtó visszhanggal, így vélhetően az itt elmondottakat fő üzeneteknek szánták a választók felé. Tehát nem maguknak, nekünk!
Navracsics Tibor:
"Hiszen mit mondhatnánk egy olyan időszakra, amikor az egy főre jutó GDP tekintetében a 2003 előtti relatív szint alá csökkentünk? Ugyanis 2003-ban az egy főre jutó GDP az Európai Unió 27 tagállami átlagának 63,2 százaléka volt, 2008-ban ez már csak 62,9 százalék."
Kedves szóvivő diákok! Így kell ugyanazt az adatot rossznak láttatni a viszonyítás eszközével, amit majd az ellenfél egy más viszonyítással jónak fog láttatni. Ebből aztán tényleg senki nem fogja érteni, hogy miről van szó. Ha mégis, megtudja, hogy összességében rosszabb/jobb a közösségnek, mint volt, legfeljebb konkrétan neki még mindig nem, de ez ott fent úgy tűnik, nem fontos, hanem ez a fontos.
"Azt is tudjuk, és talán ezért sincsenek jó emlékeink az elmúlt kormányzati időszakról, hogy az államadósság 14 éve nem volt ilyen magas. A 2010-re becsült GDP-arányos államadósság a 2001-esnek több mint másfélszerese. Vagyis ebben a 8 évben e mutató tekintetében is egyre rosszabb eredményeket értünk el, egy halmozódó csődhullám jellemzi ezt az időszakot. 2009-re elmondhatjuk, hogy az államadósság naponta 2,4 milliárd forinttal nőtt, 2,4 milliárd forinttal, köszönhetően a szocialisták - szabad demokraták által támogatott - sikeres kormányzásának. (Nagy zaj az MSZP soraiban.) Hogy ezeknek az áldozatoknak megvolt-e az értelme, megmutatja a versenyképességi rangsor. 2002-ben a 29.-ek voltunk versenyképesség tekintetében, 2009-ben pedig 58.-ak."
Tegye fel a kezét, aki ezeket a számokat akarja hallgatni állandóan. Az oké, hogy ez mind lecsapódik a mindennapokban, de az átlagembert miért ezzel kell traktálni? Nem lenne fontosabb a kivezető út? Ott fent nem ez a fontos, hanem ez: most átlagosan megint rossz.
"Ehhez képest sikerült egy olyan költségvetést összerakniuk, amelyről már az OECD is azt mondja, hogy nem lesz tartható a 3,8 százalékos költségvetési hiány, most éppen, az év második hónapjának közepén már 4,1 százalékosra becsülik a költségvetés hiányát. Vagy más értékelések szerint Magyarország Európa harmadik legkockázatosabb országává vált a bizonytalan gazdasági helyzet miatt."
Megint számok. Hisz ez a fontos. Ezután írd és mondd, két mondat jut a munkahelyteremtési mantrára, részletek nélkül persze. Nem fontos.
"Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon mindenki egyetért abban, hogy változásra van szükség, fordulatra van szükség, ezt a változást egy demokráciában csak az új választások, csak a választópolgárok idézhetik elő, ők nyithatnak meg egy új fejezetet Magyarország történetében; egy új fejezetet, a gyarapodás és felfelé ívelés fejezetét."
De miből és hogyan? Nem fontos.
És ha eddig még nem unatkozott volna valaki, most sem fog, hisz vannak ellenszámok (!), amik még varázslatosabbak.
Molnár Csaba (miniszter):
"Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy emlékeztessem néhány nagyon fontos dologra, ami ebben az időszakban Magyarországon történt, ami a kormány és a teljes magyar nép teljesítménye. "
Ugye megmondtam, most megtudjuk, hogy mi fontos, mi lényeges.
"2001-hez képest az önök szerint romokban álló magyar gazdaság 17 százalékkal jobban teljesít ma, mint az önök kormányzásának utolsó évében, pedig akkor nem volt világgazdasági válság, most pedig világgazdasági válság van."
A előrejelzett számháború, a pázhuzamos valóságok. Vajon hányan rakják össze magukban helyesen a két GPD-vek kapcsolatos adatot? Hisz az a fontos. Igaz, hogy konkrétan ettől még például mindig baromi magas a munkanélkülség, de az nem fontos.
"2001-ben, az önök kormányzásának utolsó évében a magyar bérek 11, a magyar nyugdíjak 14 százalékkal értek kevesebbet a rendszerváltáskori értéküknél, vagyis az önök kormányzásának egyetlenegy olyan éve sem volt, amikor meghaladtuk volna a rendszerváltás életszínvonalát."
Itt álljunk meg egy lélegzetre. Akinek még nem világos, hogy miért lehet utálni az MSZP kommunikációját, és magát a pártot, itt láthatja az állatorvosi lovat: a sunyiság csúcsát. Talán a rendszerváltás utáni gazdasági visszaesésről mégsem a Fidesz tehet, vagyis hogy 95 környékén mélyponton volt a magyar gazdaság, és idő kellett hozzá, hogy magához térjen. Erről inkább a kommunizmus átideologizált gazdaságirányítása tehet, ami után egy kiterjedt romhalmaz maradt. Ráadásul, amihez viszonítja a 2001-es adatokat, az még az a fenntarthatatlan, fullasztó államadósságba vezető bér és nyugdíjmérték, ami mögött akkor nem volt valós gazdasági teljesítmény, 2001-ben viszont az akkori mögött volt. Molnár Csaba innentől nálam tiltólistás.
"Az infláció 2001-ben, az önök kormányzásának utolsó évében közel 10 százalék volt, tavaly 4,5 százalék. Mi megfeleztük az elmúlt nyolc évben a pénzromlás ütemét, azt, amit önök mesterségesen magasan tartottak. A külkereskedelmi mérleg jelenleg az Európai Unió legjobbjai közé emelte Magyarországot, az önök kormányzása alatt mindig negatív volt a külkereskedelmi mérleg, most már második éve folyamatosan pozitív szaldót mutat."
Tehát mi a fontos? Hogy most kicsi az infláció. Mondjuk a munkanélküliség évek óta nagy, de ez ugye nem fontos. És van egy gyanúm, hogy a pozitív külker mérlegtől nem lesz 500 000 új munkahely hosszú távon, pláne nem a válság előtti számhoz képest.
"A külső finanszírozás igénye az önök kormányzásának utolsó évében meghaladta az 5 százalékot, ma ez alig 1,4 százalék, vagyis kevésbé függünk a külső finanszírozástól, mint az Orbán-kormány négyéves időszaka alatt."
Ugye, milyen egyszerűen érthető ez is? A Fidesz kormány legrosszabb éve rosszabb, mint az MSZP kormány legjobb éve. Kész csoda, nem? Azért volt ennek a ciklusnak is rossz éve ebben a tekintetben, nemde? De nem baj, az a fontos, hogy most már kicsi, aminek kicsinek kell lennie. Mondjuk magas munkanélküliség az évek óta van, de az nem fontos.
"Az államadósság kapcsán kétségkívül, mint ahogy az Európai Unió minden tagállamában, úgy Magyarországon is emelkedett az elmúlt időszakban az államadósság, de a magyar államadósság szintje jóval alacsonyabb Nagy-Britannia államadósságszintjénél, jóval alacsonyabb Japán vagy az Egyesült Államok államadósságszintjénél, hogy csak olyan példákat mondjak, amelyek vezető gazdasági nagyhatalmak, ellentétben természetesen Magyarországgal. "
Na ugye, azért csak tetszik látni a lényeget. Nagy-Britannia, Japán vagy az USA épp a nagyhatalmi pozíciója miatt (lásd erős gazdaság, ami nekünk nincs) simán le fogja dolgozni ezt az adósságot, ha akarja. Nem úgy mint mi. Hisz itt évek óta nem dolgoznak elegen, de ez nem fontos. Az a fontos, hogy legalább olyan szarul állunk, mint a nagyok. És ez jó, fontos érzés.
"Az elmúlt nyolc évben Magyarországon a reálkeresetek 30 százalékkal nőttek, ez nominálértéken a keresetek megduplázádósát... - megduplázódását jelenti"
És mint korábban megtudtuk, a gazdaság növekedése ezen időszak alatt 17% volt. Ezt hívják bérkiáramlásnak, ami mögött nem igazán volt mindig meg a valós gazdasági teljesítmény. De ez most nem fontos. Az a fontos, hogy névlegesen még szebb a kép, hisz az egy NAGYOBB szám.
"Ön folyamatosan az államadósság hihetetlen növekedéséről beszél, közben megfeledkezik arról, hogy az államháztartás adósságában benne van természetesen az önkormányzatok hihetetlen adósságtömege, az az adósságtömeg, amit ma Magyarországon a Fidesz vezette önkormányzatok gyártottak le az elmúlt másfél-két évben."
És vajon miért is kényszerülnek ellenzéki önkormányzatok adósságba keveredni? Azon túl, hogy a rendszer finanszírozása egyetemlegesen is rossz, még pártpolitikailag is megfoghatóan torzít a pénzosztás? Na pont ebből van a vidéknek elege! Kedves Molnár úr, képzelje, az országban nem ilyen és olyan színű polgármesterek élnek, hanem köznapi emberek. Igen, őértük lenne Ön is. De ez mind nem fontos.
  És ha már számok, zárjuk mégis így: ezekre az eredményeire az MSZP kb. 20%-ot fog kapni. Na, ez az igazán fontos!
 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány politika választás parlament molnár navracsics 2010


A bejegyzés trackback címe:

https://cinca.blog.hu/api/trackback/id/tr581782287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása