Cinca

Néha gondolkodom. Tedd te is azt! És ha lehet, kerüljük a személyeskedő kommenteket: unalmasak, feleslegesek, zavaróak.

2010.01.05. 20:59 bonebear

Miért ne szavazzunk Szili Katalinra 2. rész

A következő cinca egy másik tanulmány Szili honlapjáról, valamint egy index.hu-s interjú.
"Több mint másfél évtizeddel a rendszerváltozás után szociálisan még mindig nem sikerült a fordulat történelmi előnyét igazolni. Ezért nem is csodálkozhatunk azon a nosztalgián, amely a leváltott rendszer egykori szerény, de legalább biztos szociális eredményei iránt érződik. Pontosan kell értenünk az embereket: nem politikai, hanem egzisztenciális nosztalgia ez. A boldogulni akarást és a biztonságvágyat fejezi ki.”
"Például hosszabb távon nehezen tartható fenn egy olyan társadalmi berendezkedés, amelyben az érvényesülés szempontjából legfontosabbnak számító szellemi tőke privilégiumként oszlik el, miközben a társadalom nagy része rosszul képzett és még rosszabbul fizetett munkaerőként jelenik meg a piacon."
A helyzet értékelése tulajdonképpen rendben lenne. De megint nem látok megoldási javaslatokat, elképzeléselet. A hogyan kérdésköre kimaradt.
"Mi, magyarok sem lehetünk felhőtlenül büszkék a formailag és jogrendileg kétségtelenül demokratikus politikai struktúránkra. Ezt a keretet évek óta és egyre inkább a nem indokolható gyűlölettartalom tölti ki.”
Kik töltik ki ezzel a tartalommal? Hallott már valaki politikust ennél a problémánál első személyben fogalmazni? Én, mi, ilyenek... Én többnyire csak olyat hallottam, hogy "a politika" ilyen meg olyan. Adjunk tükröt?
"Egy értelmes párbeszédnek természetesen nem csak a pártok a résztvevői. Ideértem a gazdaság szereplőit, a kamarákat, a szakmai és civil szervezeteket, és nagyon hangsúlyosan a szakszervezeteket.”
Már megint a világmegváltó szakszervezetek? Mivel ez a mondat egyetlen valamire való információtartalma, kevés. Konkrétan mi van velük?
"Működő rendszerekben kell a változtatásokat kipróbálni, és a sikereseket elterjeszteni a keretszabályok egyszerűnek tűnő átírása helyett.”
Sikeres változtatásokat elterjeszteni. Mire gondoljak, ezzel így nem nagyon lehet mit kezdeni? Van valakinek valami ötlete?
"Elvont szlogenek? Nem: csupán életcél- és értelemkeresés. Az áramütések sokkhatásai alatti társadalmi rángatózás ugyanis nem téveszthető össze a céltudatos cselekvéssel; a lépéskényszer nem azonos a kényszerlépéssel. Az én értelmezésemben a reform a fenntarthatóan fejlődő gazdasági, társadalmi és egyben ökológiai formáció keresésének igénye és felelőssége, nem pedig egy részprobléma megoldási kísérlete újabb problémák (szociális szétszakadás, gazdasági függőség, természeti túlhasználás) generálásával vagy a régóta meglévők hátrasorolásával.”
Csupaszítsunk mondatot: A reform (alany) egy keresés igénye és felelőssége (állítmány), nem pedig kísérlet (állítmány). Ööööö. Heee? Most megtudtuk elvtársak...! (Éljenzés, taps) Ilyen szépet 1990 óta már nem írnak jobb helyeken.
Ideje pihentetni magunkat az interjún. Szili honlapján megtalálható pár interjú, de ez épp nem. (Vajon miért?)
"A modern baloldaliság harmonizálni tudja a progressziót és modernizációt társadalompolitikai célokká, ahol a gazdaság eszköz, és a környezeti erőforrás korlát.”
Kellően általános ahhoz, hogy szép legyen. Még a társadalompolitikai célokat sem sorolta fel, nem hogy a harmonizáció mikéntjét, vagy netán mibenlétét. (Mikor van harmóniában a fejlődés a társadalompolitikai célokkal?)
"Mindenképpen világossá kell tennünk, hogy néhány területen, például az egészségügyben és az oktatásban, nem csak a tőkelogikát tartjuk fontosnak. Ki kell tudnunk mondani néhány gazdaságpolitikai kulcsmondatot. Erős védőhálót kell húzni a leszakadó rétegek alá. Ha szükséges, az alkotmányban kell megfogalmazni, hogy az állam meddig tartozik felelősséggel a polgáraiért. Egyértelműsíteni kell, hogy a gazdaság a társadalompolitika célokat megvalósító eszköze. A nagy kérdés az, hogyan adja mindezt elő hitelesen a párt.”
Tőkelogika. Nem csak. Ezt így soha senki nem mondta, hogy csak annak kéne lennie. De a mondat megfogalmazása szerint azért fontos! Ez azért árulkodó egy picit, nem? És akkor lássuk a gazdaságpolitika kulcsait: védőháló, állami felelősségvállalás. Pipát neki, ezzel meg is vagyunk. (De ha nem is ezeket szánta annak, a csak írott mondatok ezen sorrendje szerint ezt így értelmezem.) És igen, a nagy kérdés az nagy kérdés. Ez így szokott lenni. Csak engem a válasz már nem érdekel.
Volna még tanulmány és interjú Szilitől, de érzem, hogy kár időt fordítanom rájuk. Már három szöveg elolvasása után is kiáltó hiányok és utánérzések tűnnek elő. Tisztára, mintha a régi rendszer hangjait hallanám, pedig akkor még gyerek voltam.
 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú választás szili tanulmány katalin 2010


A bejegyzés trackback címe:

https://cinca.blog.hu/api/trackback/id/tr701650025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása