Cinca

Néha gondolkodom. Tedd te is azt! És ha lehet, kerüljük a személyeskedő kommenteket: unalmasak, feleslegesek, zavaróak.

2010.02.01. 23:00 bonebear

A buksifejű adós

Több forrást is be lehetne linkelni arról, ha ehhez a poszthoz nem lenne feleseleges, hogy a kormány és az MSZP mekkora sikernek tartja a külföld (IMF, elemzők) elismerését a leszorított költségvetési hiány, a stabilabb forintárfolyam, és más pénzügyi eredményekért. Kétségtelen tény, hogy ezek fontos eredmények, hisz egy pénzügyi krízishelyzet sokmindent temetne maga alá, azonban semmi alapot nem adnak arra, hogy a kormány, még ha átmeneti is, nyugodtan hátradőljön. És nem tehette volna ezt több korábbi kormány sem. 
Komoly politikai közéleti hetilapban nem egy és nem két éve találhatók meg például CNC esztergályost kereső hirdetések, hogy csak egy érdekességet említsek. Néhány egyetem néhány szakán már sokadik éve felzárkóztató órákat kell tartani az elsősöknek a hiányzó tudás pótlására, ami korábban még megvolt. Az aktivitási ráta sem tavaly lett alacsony, és az előnyugdíjasok száma sem tavaly lett sok. A közbeszerzés, az önkormányzati rendszer visszásságai, az átláthatatlan, bürokratikus gazdasági környezet sem mai szülemény. Szakemberek bizonyosan még tovább tudnák sorolni a jeleket, melyek szerint a reálgazdaságnak komoly bajai és hiányosságai vannak.
Ha egy kormány azt hiszi, és erre már legalább négy példa (kormány) van eddig, hogy kizárólag a pénzügyi stabilitás vagy más pusztán pénzügyi jellegű lépések elegendők egy "kiugráshoz", egy olyan szintű növekedéshez (akár általános értelemben is egy kiteljesedéshez), amellyel fel lehet zárkózni a méretarányosan erősebb gazdaságú országokhoz, akkor egyrészt nagyon téved, másrészt nagyot hibázik. Nem elég, ha buksifejű adósok vagyunk, akik már azzal beérik, ha néha megsimogatják a fejünket, hogy szépen fizetünk. Ezt gazdasági sikerpropgandaként eladni a választók számára: ámítás.
Nem véletlenül született a http://www.mitigernek.hu oldal sem, és nem véletlenül találták meg a működtetői a legégetőbb problémák között a gazdaságot vaskosan érintőket. Ígérhet bárki bármit, hogy hogyan költené el a költségvetés (nemlétező) bevételeit, jól működő GAZDASÁG nélkül ez mind álom marad majd. Fontos és elsődleges teendők vannak ezen a téren, hisz ezek adják az alapot, arra, hogy bármi közösségi szinten fontosra költeni tudjunk, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy árgus szemekkel figyelje a gazdasági programokat, próbálja megérteni őket, olvasson utána annak, aminek kell, hátha lesz köztük hihető és megvalósítható stratégia részletesen kifejtve.
És az sem lenne baj, ha a feladat közép- és hosszútávú jellegéből adódóan konszenzusos stratégia születne a politikai tényezők között. Lehet, hogy még nem látják, de ez az ő érdekük is. Itt mások a történelmi hagyományok, mint Latin-Amerikában...
 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kormány imf


A bejegyzés trackback címe:

https://cinca.blog.hu/api/trackback/id/tr81721504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása