Cinca

Néha gondolkodom. Tedd te is azt! És ha lehet, kerüljük a személyeskedő kommenteket: unalmasak, feleslegesek, zavaróak.

2017.04.25. 00:20 bonebear

Kinek kell egy uszító miniszterelnök?

2017.04.15. "A CEU mellet tüntettél? Ti a magyarok ellen tüntettek!" - mondta valaki.
2017.04.16.: „A békés és derék keresztény embereknek is viszket a tenyere” - mondta Orbán Viktor.
2017.04.23. Megtámadtak három férfit egy pesti szórakozóhelyen szombat éjjel, mert az egyikükön a CEU-t támogató kitűző volt.

Most mondhatnánk, hogy lám, nem kell viszketésről értekezni, anélkül is megvernek valakit a véleménye miatt, de az ellenséggyártás és a szalonképesre finomított, ám így is kirajzolódó burkolt uszítás nem ma kezdődött, és nem is holnap fog véget érni. Hanem akkor, ha az uszítót eltávolítjuk a hatalomból. Ehhez viszont felelős döntést kell hozni, és meglepően sokan vannak, akik ezt képesek lehetnek megtenni. De mielőtt erre rátérnék, le kell szögezzem, hogy nem büntetőjogi értelemben vett uszításra gondnolok, hanem a jog és a társadalom mögött húzódó erkölcsi értelemben vett uszításra. Mert valljuk be, egy retorikailag képzett embernek nem nehéz úgy fogalmaznia, hogy jogilag ne legyen támadható a szögvege, de tartalmilag azért elég jól célozgasson.

És épp erről, az erkölcsről szeretnék most egy kicsit elmélkedni. Írhattam volna arról is, hogy több szempontból már most kimondhatóan puha diktatúra van meg hasonlók (lásd az államigazgatáson kívüli elemek kézivezérlése, szervezeti autonómiák hiánya, stb.), de egyrészt ezt sokkal kevesebben fogadnák be, másrészt momentán Orbán Viktor ezen mondata és a megtörtént bántalmazások szerintem ennél sokkal súlyosabb problémákat vetítenek elénk.

Mondjuk ki kereken: egy magát akár illiberálisan is demokratának tartó kormány miniszterelnöke, sőt, az egész ország felesküdött miniszerelnöke egy ilyen mondatot nem engedhet meg magának. Nem feladata, és joga sincsen egymás ellen uszítani embereket vagy csoportokat az országon belül (sem). Neki kötelessége lenne minden egyes magyar állampolgárért dolgoznia, és többek között védenie a szabad véleményeket és azok félelemtől mentes kifejezhetőségét. Szabadnak lenni ugye annyit tesz, hogy nem félünk. Magánemberként ugyan lehet véleménye, de amíg hivatalban van akár miniszterelnökként, akár pártelnökként, ebben a magánemberi minőségében nyilvánosan nem szólalhat meg, tehát minden egyes szavára oda kell figyelnie, ugyanis különös súlya van ezeknek. Egyszerű választópolgárként elvárnám, hogy akár még meg is követhetné azokat, akiket politikai véleményük miatt bántalmaztak, nyíltan ki kéne állnia a bántalmazások ellen, nem viszkető tenyerekről poénkodni.

Nem véletlenül kapott már több kritikus nyílt levelet is amúgy korábban vele és a hozzá közeliekkel szimpatizáló, ám egészséges erkölcsi értékrenddel bíró emberektől. Akikből valljuk be, sok van. De hol vannak? És hol nincsenek? Ha valaki egyetért azzal, hogy Orbán Viktor erkölcsileg már vállalhatatlan kijelentést tett (talán többet is az idők során), akkor felmerül a kérdés, hogy hogy lehet O.V. még mindig hatalomban? Nincs olyan döntésképes ember vagy szervezet, aki vagy amely határozottan kimondaná, hogy ez már túl van a rubikonon, majd ezután azt, hogy ennek következménye kell legyen?

A Fidesz mint párt például lecserélhetné Orbán Viktort bármely pozíciójában, ha erkölcsileg vállalhatatlannak tartaná. A párt tarthat tisztújítást, a neki kiszolgáltatott frakció adhat be bizalmatlansági indítványt. Elvégre a pártnak van elnöke, nem az elnöknek pártja, nemde? Nem hallom a tagság tömeges felháborodását, sem a helyi szervezetek tömeges felháborodását. Hogy O.V. mondatainak szellemisége mi mindennel megy/mehet szembe. Alaptörvény? Párt alapszabály? Kormányprogram? Kereszténység? Emberség?

Nem hallom a keresztény egyházak hivatalos rosszallását sem, csak pár bátor és elvhű lelkészét. Ja és a nevében keresztény és demokrata néppárt (haha) megrökönyödésének sem látni különösebb jelét. Nem hallom a köztársasági elnök rosszallását sem. Pedig ha valakinek, neki aztán végképp a békés egymás mellett élést és az egész országot kéne képsivelnie. Vagy szerinte is a viszkető tenyereket meg kell "vakarni" a másik fején?

Azok, akik a jövő évi választásig hatalomban tartják Orbán Viktort, vagy ismét jelöltté teszik, mostantól politikailag és erkölcsileg mind ugyancsak felelősnek tekinthetők a további esetleges erőszakos esetekért, nem csak azok a konkrét személyek, akik ezeket majd elkövetik.

És bizony komoly felelőssége lesz azoknak a szavazóknak is, akik egy Orbán Viktor vezérelte Fideszre fogják leadni a szavazatukat. És a legnagyobb felelősség az övék. Nem elég bátor a helyi pártszervezet? Bátorítani kéne őket? Kiábrándultak a jelenlegi Fideszből? Alkalmatlannak tartják Orbán Viktort az ország irányítására? Az igazi változást csakis a választók tehetik meg. Két út áll a mostani mérsékelt jobboldali szavazók előtt: vagy asszisztálnak ahhoz, amit eddig láttak, vagy megtisztulásra kényszerítik a Fideszt. Ha lehetne, inkább előbb, mint utóbb. Mindenki érdekében!

komment

Címkék: politika fidesz orbán viktor etika erkölcs uszítás uszító


A bejegyzés trackback címe:

https://cinca.blog.hu/api/trackback/id/tr8712452051
süti beállítások módosítása