Cinca

Néha gondolkodom. Tedd te is azt! És ha lehet, kerüljük a személyeskedő kommenteket: unalmasak, feleslegesek, zavaróak.

2010.01.24. 21:30 bonebear

Miért ne szavazzunk Szijjártó Péterre 1. rész

A Fidesz kommunikációs igazgatója, alias "Nyilván" Péter kicsit nehezen értékelhető személyében. Szili Katalinnal könnyebb dolgom volt, mivel kifelé beszélt a pártjából. Szijjártó úr azonban többnyire hivatalból tartja magát a szerepéhez. Bevallom, szemlézésem előtt ennél több megállapításra nem számítottam. Szóvivői megnyilvánulásai alapján tényleg arctalan arcnak tűnt, ugyanis nehéz megkülönböztetni a beszédstílusát vagy akár a mondanivalóját a főnökétől, amikor a pártját képviseli. Ám találtam olyan videotartalmat, amin más, inkább saját maga minden tekintetben. De az első rész még nem erről szól.

Az első interjú baráti közegben született, és szóvivős. Lássuk az érdekesebb részeket.
"Érthető a fantáziadús újságírók és a jobboldali közéleti szereplők motiváltsága ezen a téren, hiszen mindenki azt várja, hogy végre új, polgári kormány alakuljon."
Az lényegtelen, hogy mi a mondat környezete, egyetlen szóval van csak baj: mindenki. Nem hinném, hogy mindenki az új Fidesz kormányra vár. De egy szóvivőtől végül is ennyi túlzás belefér.
"Senkinek ne legyenek azonban illúziói: minden idők legaljasabb, legmocskosabb kampányára készülnek a szocialisták. Gyakorlatilag a teljes baloldal a túléléséért küzd, így minden eszközt bevetnek."
Egy mondat kifejtést megért volna az eszközök részletezése, lévén így ellenőrizhetővé vált volna az állítás. De lássuk, ehhez képest mi várható tőlük?
"-Önök milyen kampányra készülnek?
- Rövidre és olcsóra."

A "rövid", jelentem, már nem teljesült, hisz a hivatalos kampánykezdet előtt már a Fidesz IS óriásplakátolt. Bagoly veréb mifene oda vissza.
"A kormány szüntelenül azt hazudja, hogy túl vagyunk a nehezén, látszik a fény az alagút végén… Ugyanaz zajlik, mint 2005-ben: akkor már boldogan ugrált a pannon puma, gazdasági eredményeinkért minket irigyelt egész Nyugat-Európa. Most megint azt harsogják, minden egyre jobb, az emberek eközben azt érzik, hogy csökken a reálbérük, egyre többen vannak munka nélkül, egekben az államadósság. Külföldön azt mondják rólunk, katasztrofális Magyarországon a beruházási környezet."
Én nem hallom, hogy a kormány azt harsogná, egyre jobb. Ha esetleg visszafordulunk a lejtő alján, az még nem a teteje. Ismét egy túlzást láttunk, csak ez nem olyan átlátszó, mint a "mindenki" fentebb. Másodszor, az utolsó mondatot tekintve most akkor hogy is áll a Fidesz a külföldi tőkével? Kell, nem kell, számít, hogy mit mondanak rólunk és a beruházási környezetről? Kis kettős beszédet érzek, vagy csak nincs kibontva, hogy van jó tőke és rossz tőke.
"Tudjuk ugyanakkor, hogy Európa legerősebb pártcsaládja az Európai Néppárt, a legjelentősebb európai vezetők nagy része – Merkel, Sarkozy, Berlusconi – jobboldali politikus."
Más legjelentősebbek meg baloldaliak. Számít az, hogy a néppárt épp most mekkora frakcióval bír? Lehetnek még kisebbségben is valamikor. Elfogult mondat, de mondjuk belefér.
"Az jól látszik, hogy az MSZP elszámította magát, hiszen egyértelműen az ő érdekük volt egy új, Fideszen kívüli jobboldali párt létrehozása."
Biztos jól látszik, és nagyon egyértelmű, mégsem ők hozták létre. Aki követte a Jobbik történetét, az tudja, hogy sokan a MIÉP köreiből igazoltak át, és minden jelenlegi parlamenti pártban csalódottak. Szerintem sem az MSZP-nek, sem a Fidesznek nem érdeke a Jobbik jelenléte. Ettől még ez a mondat megáll, csak senki ne lásson bele szándékosságot.
"Magyarországon most nem a politikai, hanem a szociális radikalizmus tör előre, ami az emberek kifosztásából és elkeseredéséből ered. A választók változtatni akarnak, és vannak, akik ennek az akaratnak szélsőségesen szeretnének eleget tenni. Aki azonban igazi változást akar, a Fideszre szavaz, hiszen csak mi tudunk változtatni a mostani helyzeten."
Először is mi az a szociális radikalizmus? Gondolom, utalás a Jobbikra . De miért csak a Fidesz képes igazi változásra? Friss felhatalmazással bárki nekikezdhet komoly változásoknak, ugyeee Ed? (Hörgés) Szép dolog a küldetéstudat, de ez megint túlzás. De spongyát rá, lássuk, mit tervez a Fidesz?
"Egyébként pedig mindenki tudhatja, hogy a Fidesz mit fog tenni az ország megújításáért. A jelenlegi kormány a megszorításokban gondolkodik, mi a növekedésre helyezzük a hangsúlyt. Most megszüntetik a munkahelyeket, szerintünk tíz év alatt egymillió új munkahely nélkül nincs előrelépés. Most adót emelnek, mi adót csökkentünk majd. Világos, mit akarunk tenni. Az a kormányzati propaganda, ami azt hangsúlyozza, hogy nincs programunk, nem egyéb, mint figyelemelterelés."
Ha bennem mégis hiányérzet maradt, akkor én most gonosz vagyok? Vagy ha nem hiszek az adócsökkentés csodatevő hatásában? És főleg nem derül ki az, hogy HOGYAN lesz az a sok új munkahely és a növekedés. A célok még nem alkotnak programot! Nekem nem világos, mit akarnak tenni, pedig szeretném tudni.
"Orbán Viktor a kormányzati gazdasági felkészüléssel több szakembert is megbízott. Szapáry György a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel történő egyeztetésekért, Fónagy János a közösségi közlekedés megújításának terveiért, míg Szász Károly a pénzügyi felügyeleti rendszer átgondolásáért felel."
Szóval a gazdaság lényege: nemzetközi pénzügyek, közösségi közlekedés, és pénzügyi felügyelet. Értem. :) Kicsit hülyén érzem most magam... Biztos annak látszom.
"Amit a Fidesz mond, az széles körű szakmai alapokon nyugszik."
Akkor talán el is lehetne mondani a párt kommunikációja által a részleteket.
"Most nem válságkezelés, hanem válságmélyítés folyik. A szocialisták semmibe veszik a gödör dialektikáját. Ez úgy szól: ha gödörben állsz, ne áss tovább. Ők folyamatosan ásnak. Most azt mondják, elértük a gödör alját. A fizikának azonban van egy olyan törvényszerűsége, hogy a gödörben mindig alul állunk. Persze, nem mindegy, milyen mélyen. A megszorítások csak a gödör mélyítését jelentik."
Ez szép képi megfogalmazása a nem tudom minek. Vajon konkrétan mire gondolhatott a szerző? A mű elemzésére 45 perc áll rendelkezésetekre.
"- Egy megnyert választás után mit tesznek a költségvetéssel?
- Meg lehet változtatni a törvényt. Ez attól is függ, hogy mit találunk a szekrényekben, hány csontváz fog onnan kidőlni."

Vagy csinálunk esőt, vagy nem, előbb megnézzük a felhők dialektikáját. Mindenesetre csontvázzal takarózni nem szerencsés, mert könnyen eldől, és addig is keveset takar. Ha már képekben beszélünk.

A második szöveg még a 2006-os választás előttről való.
"A Fidesz kormányra kerülése után a fiatalokat érintő négy területen szeretne javulást elérni. Visszaállítanák a korábbi kormány sikeres otthonteremtési programját, segítenék a munkába állást, a versenyképes tudás megszerzését, valamint visszaállítanák a családi adókedvezmények korábbi rendszerét."
Ma már tudjuk, hogy nagy teher a lakáshitelezés állami támogatása. A munkábaállást sem tudni, hogy segítették volna. Ha olyan a munkapiaci helyzet, elvileg be sem kell avatkozni, mert van sok betölthető állás. Ha nincs, akkor az átmeneti pénzügyi kedvezmény hatása is csak átmeneti. A versenyképesség szót viszont csak üdövözlni tudom. Kulcskérdés!
"Az eladósodással pedig az a legnagyobb gond, hogy a felvett hitelekből a béreket és a nyugdíjakat fedezik."
Azaz nem beruházásra megy el. Jó meglátás, de visszavágni a szociális hálóból a Fidesz sem akar(t). De álljunk csak meg! Most akkor ismerték a pénzügyi valóságot, vagy nem 2006 elején? (Őszöd ugyebár)

A harmadik interjú ismét a közelmúltból való.
"Zajlik a választási és a kormányzati felkészülés is, egyre többen készítenek javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a választások után az ország megújítását miként lehetne a legjobban és a leghatékonyabban elvégezni. Ezeket a javaslatokat listába tesszük, lajstromozzuk aztán majd, amikor eljön az idő, a szükséges döntések meg fognak születni, annak érdekében, hogy mit és hogyan tegyünk."
Mikor jön el az idő? Én ezt úgy értelmezem, főleg a csontvázas szövegek alapján, hogy a kormányalakítás előtt nem lesz részletes program. Remélem, meg fognak lepni vele mégis. De hátha a következő kérdés után megtudom.
"- Milyen konkrét pontokat tudna kiemelni a javaslatok közül?
- Elképesztő mennyiségű javaslatot, előterjesztést, tervet kapunk, amiket - mint említettem - lajstromozunk. Jobbnál jobb elképzelések vannak és ha a pártot megtisztelik a bizalommal, meg is próbáljuk megvalósítani: az éppen aktuális lehetőségeken, döntéseken múlik, hogy mik kerülhetnek bele a kormányzati cselekvésbe. De aki figyelemmel követi a mi állásfoglalásainkat az láthatja, hogy mit fogunk, vagy mit szeretnénk tenni. Világossá tettük, hogy mi a növekedésben hiszünk és nem a megszorításokban, mi abban hiszünk, hogy tíz év alatt egymillió új legális munkahelyet kell teremteni annak érdekében, hogy az ország ki tudjon lábalni a válságból, vissza fogjuk állítani a GYED és a GYES eredeti rendszerét, el fogjuk törölni az ingatlanadót. Ezek a lépések ismertek."

Ez az esszencia, minden út idevezet. Csupszítva: hisznek, hisznek, és munkahelyet teremtenek (mert az állam azt nagyon tud, és gondolom/remélem, hogy nem állami munkahelyekre célzott, bár ki tudja). Konkrét tervek csak korlátozottan vannak: gyed, gyes, ingatlanadó eltörlése. Ezek szerint ezek a kiemelt (ergo fontos) lépések?

Ebből a három forrásból keveset lehet megtudni Szijártó Péterről, annál többet a Fideszről. Amit mégis megtudni, hogy felkészült, mindenre tud mondani valami szavakból álló képződményt. De a folytatás még jobb lesz.

 

1 komment

Címkék: kampány fidesz szijjártó


A bejegyzés trackback címe:

https://cinca.blog.hu/api/trackback/id/tr481699144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.01.25. 02:29:49

Lehet fikázni is: tenyp.blog.hu
süti beállítások módosítása