Cinca

Néha gondolkodom. Tedd te is azt! És ha lehet, kerüljük a személyeskedő kommenteket: unalmasak, feleslegesek, zavaróak.

2010.11.24. 23:27 bonebear

Egy államosítás margójára

Ha én befektető volnék, az utóbbi napok nyugdíjpénztári fejleményei okán már igen komolyan elgondolkodnék, hogy mennyire stabil ez a kis forradalmi ország jogbiztonságában és befektetési/gazdasági környezetében. És nem kéne ehhez kifejezetten pénzügyi befektetőnek lennem, hisz nem csak bankokra róttak ki különadókat. Persze az adó egy dolog, szükséges rossz. 

De ha emellett azt találom olvasni, hogy visszamenőleg is ki lehet vetni adót 5 évre (!), és ekkor még normális jogorvoslati mód sincs már, plusz látom, hogy a politika direkt beavatkozik komplett gazdasági ágak létébe, mi garantálná nekem, hogy holnap nem az én profittermelő képességem eredménye lesz a célpont? Az ilyesmit a földművelés hajnalán barbárok általi kifosztásnak hívták, és nem sokan hagyták szó nélkül már akkor sem. (Ugye nem kell mondanom, hogy hosszú távon ki volt az erősebb.)

Aki figyeli már most a külföldi gazdasági sajtót, láthatja a jelzéseket. A számunkra még mindig fontos külföld nemsokára tágra zárt szemekkel fog pislogni, és teszi, amit tennie kell. Félő, hogy hosszú távon a mostani egyszeri bevételi többlet meg fogja magát bosszulni. Ne feledjük, csak a szomszédságunkban több nálunk korrektebb ország várja tárt karokkal a befektetéseket még a lenézett balkánon is. Olvad a versenyelőny!

Ha hazai befektető volnék, akkor is elgondolkodnék, ahogy már eddig is sok hazai befektető elgondolkodott, és szépen kivitte a pénzét, ha tehette. Az nem jó, ha egyre inkább a kommunista szocialista diktatúra kiépítésének évei jutnak sokak eszébe.

A formális jogot úgy írja át egy kétharmados "forradalmi" kormány, ahogy nem szégyelli, de ettől még az etika/jogállam/fair play/stb. általánosan és világszerte elfogadott törvényei nem fognak megváltozni!

(Ui.: A fentiek csak egy véleményt jelentenek.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika nyugdíj


A bejegyzés trackback címe:

https://cinca.blog.hu/api/trackback/id/tr252471614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása